ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ… ΠΡΟΧΩΡΑΩ & ΧΑΜΟΓΕΛΑΩ 27.03.2013

Στo πλαίσιο  εκπλήρωσης του Περιφερειακού του προγράμματος, ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων «ΘΑΛΕΙΑ», πραγματοποίησε την 28η ενημερωτική-ιατροκοινωνική του εκδήλωση με θέμα: «Δέχομαι τα αυτοάνοσα… προχωράω & χαμογελάω!».
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στο Γυμνάσιο Ιαλυσού, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και με συνδιοργανωτή την Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού. Ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο ιατρός Ειδικός Ρευματολόγος Αναγνώστης Θεόδωρος.

Κατά την ομιλία της η πρόεδρος του συλλόγου Θάλεια Γεωργά, αναφέρθηκε στο έργο του και στα μηνύματα που προσπαθεί να δώσει στα άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Όταν πριν 10 χρόνια ξεκίνησε το όραμα γι’’ αυτόν τον Σύλλογο, δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα…. Όπως το αν θα τα βγάλουμε πέρα και για πόσο ακόμη καιρό.… Όλα αυτά τα χρόνια ταξιδέψαμε, όχι πάντα με ούριο άνεμο…. Και όμως, με σκληρή δουλειά, πείσμα, απέραντη αγάπη και διάθεση εθελοντισμού και προσφοράς, καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι το σήμερα! Και θα συνεχίσουμε με την βοήθεια και την συμπαράσταση όλων σας, σε αυτή την δύσκολη εποχή που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τη ζωή μας. Θα προσπαθήσουμε παρόλα τα προβλήματα, να χαμογελάμε και να προχωράμε βγάζοντας στην επιφάνεια ότι καλό έχουμε στην ψυχή μας, κάνοντάς το, φάρο και πιλότο για ένα κόσμο δίκαιο και πιο αισιόδοξο…. Η εποχή αλλάζει.. Τα μηνύματα είναι δύσκολα για όλον τον κόσμο! Χρειαζόμαστε υπομονή, αντοχές, ελπίδα για να τα ξεπεράσουμε όλα! Επ’ ουδενί, δεν πρέπει να χαθούν, τα ιδανικά και οι αξίες της οικογένειας και του σχολίου, ώστε κανείς να μην χάσει το στίγμα του… φτιάχνοντας όλοι μαζί, ως ενεργοί πολίτες, μια Ευρώπη, στην οποία θέλουμε να ζήσουμε!!  Οι δραστηριότητες μας, θα προσπαθήσουμε να είναι ολοένα και πιο χρήσιμες στο κοινωνικό σύνολο, συνεχίζοντας, την έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε ιατροκοινωνικά προβλήματα της καθημερινότητας μας και  την υποστήριξη, ηθικά και οικονομικά, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και πάσχουν από χρόνια νοσήματα.»

Από την πλευρά του ο γιατρός κ. Αναγνώστης μιλώντας στην εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων τα εξής: 
«Σε κάθε ασθενή που διαγιγνώσκεται με αυτοάνοσο νόσημα δημιουργούνται απορίες όσο αφορά το μέλλον του. Ο ασθενής θέλει να μάθει τι είναι αυτοάνοσο νόσημα, αν θα πονάει, αν θα μπορεί να δουλέψει, αν θα γίνει καλά, αν υπάρχει θεραπεία, αν είναι μεταδοτικό, αν θα μπορέσει να κάνει παιδιά και αν θα το κληρονομήσουν τα παιδιά του.
Τι σημαίνει όμως ο όρος «αυτοάνοσα νοσήματα»;
Ο φυσιολογικός ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύει τον οργανισμό και να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και άλλους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα. Όταν κάποιος πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό του σύστημα λανθασμένα επιτίθεται εναντίον του ίδιου του σώματος του, στοχεύοντας τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανά του. Το αμυντικό σύστημα στα αυτοάνοσα άτομα δεν είναι δυσλειτουργικό, είναι υπερδραστήριο. Αντιδρά σε οτιδήποτε, δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι δικό του και τι είναι ξένο. Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα χάνουν την κύρια ιδιότητα του αμυντικού συστήματος, την ανοσολογική ανοχή. Δηλαδή, ενώ το αμυντικό σύστημα πρέπει να ανέχεται τον εαυτό του στα αυτοάνοσα νοσήματα δεν τον ανέχεται και τον χτυπά. Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί περισσότερα από 80 αυτοάνοσα νοσήματα. Τα χρόνια αυτά νοσήματα είναι από πολύ συχνά 15% έως σπάνια 1/100000. Προσβάλουν κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και είναι δυνατό να προσβάλουν όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Διακρίνονται σε οργανοειδικά όταν προσβάλλεται μόνο ένα όργανο όπως ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου I (πάγκρεας) κ συστηματικά όταν προσβάλλονται περισσότερα από ένα όργανο όπως η Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Θέτοντας τη διάγνωση σε ένα αυτοάνοσο νόσημα δε μπορούμε να καθορίσουμε πρόγνωση αφού μπορεί να είναι από πολύ ήπια (υποκλινική), μέτρια έως πολύ βαριά θανατηφόρα. Tα νοσήματα αυτά δεν έχουν όρια. Χρειάζονται γιατρούς που αντιμετωπίζουν τον ασθενή «ολιστικά».
Τα αυτοάνοσα νοσήματα αφορούν οποιονδήποτε ιατρό από τον οφθαλμίατρο έως τον δερματολόγο, από τον ρευματολόγο ως τον νευρολόγο και κάθε ιατρό υποειδικότητας της παθολογίας, όπως τον αιματολόγο, τον γαστρεντερολόγο, τον ενδοκρινολόγο, τον καρδιολόγο και τον πνευμονολόγο. 
Στην αρένα της αυτοανοσίας παίζουν τέσσερις παράγοντες που σε συνδυασμό θέτουν σε κίνηση το αμυντικό σύστημα των ασθενών εναντίον του εαυτού του: 1) το γενετικό υπόστρωμα 2) το περιβάλλον 3) το στρες και 4) οι ορμόνες 
Τα νοσήματα αυτά δεν κληρονομούνται άλλα κληρονομείται η προδιάθεση για αυτά που σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες (λοιμώξεις) καθώς και το στρες συντελούν στην ανάπτυξή τους. Τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν είναι μεταδοτικά. 
Στην αρχαία Ελληνική μυθολογία ο Ασκληπιός, θεός της ιατρικής, είχε δύο κόρες. Την Πανάκεια, θεά της θεραπείας και την Υγεία, θεά της πρόληψης. Καμία από τις δυο θεές δεν ήταν μέχρι στιγμής γενναιόδωρες με τα αυτοάνοσα νοσήματα. 
Παρά το γεγονός ότι – αν ληφθούν ως ομάδα – τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου (μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο) στον δυτικό κόσμο, οι επιστήμονες αγνοούν πολλά για την αιτιολογία τους. Ως εκ τούτου και οι υπάρχουσες θεραπείες (ανοσοκατασταλτικά φάρμακα) οδηγούν στην καταστολή της φλεγμονής και όχι στην ίαση της νόσου. 
Έτσι ο ασθενής που πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα δε μπορεί να πει ακόμα ότι είχα αυτοάνοσο νόσημα. Όσο για τη πρόληψη αυτών οι γνώσεις μας περιορίζονται σε οδηγίες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με αποφυγή του στρες, των λοιμώξεων και διατροφή με αντιοξειδωτικές τροφές. Σήμερα η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα: Αν χάσουμε πολύτιμο χρόνο τότε τα νοσήματα αυτά πολύ δυσκολότερα μπαίνουν σε ύφεση.
Σκοπός είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η ελαχιστοποίηση της βλάβης των οργάνων και ιστών και η διατήρηση της λειτουργίας των οργάνων. Νέες θεραπείες και καλύτερη κατανόηση των αυτοάνοσων νοσημάτων διερευνάται συνέχεια. Οι ασθενείς θα πρέπει να συζητούν με τους ιατρούς τους και με τους ειδικούς στους οποίους παραπέμπονται σχετικά με τις επιλογές θεραπείας. 
Τα άτομα με αυτοάνοσα μπορούν να τεκνοποιήσουν. Υπάρχουν αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία μπαίνουν σε ύφεση κατά την εγκυμοσύνη όπως η Ρευματοειδή αρθρίτιδα και η Σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα τα οποία κατά την εγκυμοσύνη παθαίνουν έξαρση όπως ο Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Το δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιατρός και ο ασθενής είναι η διακοπή της θεραπείας για αρκετό διάστημα (τουλάχιστο έξι μήνες) πριν την εγκυμοσύνη και πιθανόν την έξαρση της νόσου. 
Οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα θα πρέπει να αγαπήσουν και να δεχτούν το νόσημά τους αφού αποτελεί μέρος του σώματος τους και να ενημερώνονται από το γιατρό τους για τις επιλογές θεραπείας που έχουνε και τις πιθανόν παρενέργειες τους αναπτύσσοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με αυτόν. Οι ασθενείς σίγουρα δε πρέπει να χάσουν την ελπίδα τους για το αύριο αφού η επιστήμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει ανακαλύπτοντας καινούριες θεραπείες και περισσότερα στοιχεία όσο αφορά την παθογένειά τους». 

Έπειτα από την ομιλία του γιατρού, ακολούθησαν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες ο γιατρός απάντησε με κάθε λεπτομέρεια.
Η κυρία Θάλεια Γεωργά ξαφνιάστηκε, όταν ο χωρικός Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού κ.Κινδυλίδης Μιχαήλ, της απένειμε πλακέτα «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ», ως Πρόεδρο του Δωδεκανησιακού Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ», για την εθελοντική προσφορά του Συλλόγου στην ενημέρωση του Ροδιακού κοινού σε ότι αφορά τα αυτοάνοσα νοσήματα. 
Η ίδια, συγκινημένη ευχαρίστησε από καρδιάς τον κ.Κινδυλίδη και την Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού για την ευγενική τους χειρονομία, αναφέροντας πως στα έντεκα χρόνια ζωής του Συλλόγου, είναι η πρώτη φορά που απονέμεται πλακέτα «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» στον Σύλλογο και πως όλες οι δράσεις του Συλλόγου διοργανώνονται με απέραντη αγάπη, διάθεση εθελοντισμού και προσφοράς, χωρίς να περιμένουν ανταμοιβή! Το μόνο που ζητούν είναι συμπαράσταση και ενεργή βοήθεια στο έργο τους από όλους, για να συνεχίσουν να ¨Χαμογελούν και να προχωρούν¨. 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, η κ.Μουτάφη Δέσποινα, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, αρμόδια σε θέματα κοινωνικής μέριμνας, ο κ.Κινδυλίδης Μιχαήλς, χωρικός Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού, ο κ. Γιάννης Κουφός, Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Νικολαίδη-Πατούνα Νίκη, ο κ. Γιάννης Φούκας, Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Προφήτης Ηλίας», μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε μορφή pdf.

Για να δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα, κάντε κλικ εδώ: Link1 Link2 Link3 Link4 Link5 Link6 Link7