Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτας

Συντακτική Ομάδα Θάλεια

12η Οκτωβρίου
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Δίνοντας κοινό μήνυμα για τις ρευματικές παθήσεις,
«Η κίνηση είναι Ζωή»

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν σε οποιαδήποτε ηλικία, ενημερώσου!

– Πρώιμη διάγνωση
– Έγκαιρη θεραπεία
– Επαφή με τον ειδικό ιατρό ρευματολόγο.

Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!

Ένα κοινωνικό μήνυμα από τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας & Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις.
Πηγή: Εφημερίδα “Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

    Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Οργάνωση για την Αρθρίτιδα και τον Ρευματισμό.
    Εν’ όψη της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, και της διαρκούς ενημέρωσης του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις, έχοντας κύριο στόχο την έγκαιρη Διάγνωση και την επαφή με τον ειδικό γιατρό, δίνοντας, κοινό μήνυμα για τις ρευματικές παθήσεις “Η κίνηση είναι Ζωή” ® “Move and be Moved”, παραθέτουμε μια σειρά σημείων που αξίζει κάθε ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα να δώσει προσοχή.
     Αν κάποιος έχει μόλις διαγνωσθεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), έχει πιθανώς πολλές ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση και τι μπορεί να σημαίνει για την μελλοντική υγεία και την ποιότητα της ζωής του.
     Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει μεγάλο αριθμό του Ελληνικού πληθυσμού. Γενικώς στην Ελλάδα υπάρχουν δυόμιση εκατομμύρια(2.500.000) πάσχοντες από ρευματικές & μυοσκελετικές παθήσεις, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες (1.400.000) είναι ρευματοπαθείς.
     Οι ρευματοπαθείς στην συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες, αλλά οι ρευματικές παθήσεις πλήττουν όλες τις ηλικίες, ακόμη και τα μικρά παιδιά.
Η σοβαρότητα της ΡΑ ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Σε αυτήν, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος – του οποίου ο φυσιολογικός ρόλος είναι να προστατεύει τον οργανισμό – στρέφεται κατά του εαυτού του, προκαλώντας φλεγμονή και καταστροφή των προσβεβλημένων οργάνων, κατά κύριο λόγο των αρθρώσεων. Η ΡΑ μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στην παιδική(νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα), και συνήθως προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση και παρατεταμένη δυσκαμψία μετά από ανάπαυση.
     Όπως και με κάθε νόσο, προκύπτουν μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα μεταξύ των νεοδιαγνωσθέντων, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και μια σειρά σημείων που αξίζει κάθε ασθενής με ΡΑ να δώσει προσοχή∙
1. Δεν αποτελεί ελάττωμά, όταν κάποιος πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα
Υπάρχει μια τάση μεταξύ των νεοδιαγνωσθέντες ασθενών να κατηγορούν τον εαυτό τους.

Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια την αιτία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ακόμη και η αιτία της ίδιας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας παραμένει ασαφής, μιας και όπως όλες οι αυτοάνοσες ασθένειες, ενεργοποιείται όταν το ανοσοποιητικό δυσλειτουργεί και επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και κύτταρα.

2. Ο ασθενής οφείλει να ενημερωθεί σωστά σχετικά με την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
Ένα άλλο σημαντικό βήμα όταν κάποιος έχει διαγνωσθεί με ΡΑ είναι να λάβει σωστή ενημέρωση για την κατάσταση του. Οι φόβοι και οι ιδέες που νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς έχουν συχνά για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, συνήθως προέρχονται από το διαδίκτυο ή από κάποιον που υποθετικά έχει γνώσεις για τη νόσο, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετές φορές παραπληροφόρηση.

Ερωτήματα που αρχικά κατακλύζουν τις σκέψεις ενός ασθενούς, «Τι σημαίνει αυτοάνοσο νόσημα; Δεν είχα ποτέ κάτι τέτοιο πριν. Ήμουν υγιής ολόκληρη τη ζωή μου» κλπ., ο ασθενής οφείλει να τα συζητήσει με τον θεράποντα ιατρό ρευματολόγο, ο οποίος δώσει τις απαντήσεις και τις σωστές πληροφορίες που χρειάζονται.

3. Χρειάζεται αμοιβαία συνεργασία και εμπιστοσύνη στην σχέση ασθενούς και ιατρού
Αξίζει να τονιστεί πως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό νοσούντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχουν κάποια συνοδή πάθηση. Έτσι, ένα άλλο κρίσιμο βήμα στη θεραπεία της ΡΑ είναι ο ασθενείς να συνεργαστεί με τον θεράποντα ιατρό ρευματολόγο και να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που θα του υποδείξει, προκειμένου να υπάρξει πλήρης κλινική εικόνα, η οποία θα καθορίσει και την πορεία της θεραπείας του ασθενούς.

4. Κάντε ότι είναι δυνατόν για να μείνετε υγιείς
Η υιοθέτηση ενός πιο υγιούς μοντέλου ζωής, μπορεί να κάνει πιο εύκολη την συνύπαρξη με την ΡΑ. Για παράδειγμα, κατά την διάγνωση της ΡΑ, είναι η κατάλληλη περίοδος να σταματήσει ο ασθενής το κάπνισμα του(αν και εφόσον είναι ενεργός καπνιστής), μιας και το κάπνισμα αποτελεί τον ισχυρότερο τροποποιητικό παράγοντα κινδύνου για την θεραπεία της ΡΑ. Επίσης, αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος, είναι η ιδανική στιγμή για να χάσει βάρος. Η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να σταματήσει ή να θεραπεύσει την ΡΑ, αλλά μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν καλύτερα με αυτή.

%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1%cf%832