Προγράμματος Ενημέρωσης & Υποστήριξης_15.03.2017

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο 3ος κύκλος του Προγράμματος Ενημέρωσης & Υποστήριξης του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», για το έτος 2016-2017, με την υποστήριξη των ειδικευμένων ιατρών.
• Ο Ιατρός Ειδικός Ρευματολόγος κ.Αναγνώστης Θεόδωρος, ενημέρωσε το κοινό «Ρευματική Πολυμυαλγία» και

• Ο Ιατρός Νευρολόγος κ.Λιβέρεζας Αναστάσιος, για την «Πολλαπλή Σκλήρυνση».

Ο κ.Αναγνώστης στην εισήγηση του ανέφερε πως η ¨Ρευματική Πολυμυαλγία¨ είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσκαμψία του αυχένα, των ώμων και της περιοχής των ισχίων
Προσβάλει άτομα άνω των 50 ετών και εκδηλώνεται συνήθως με εμφάνιση διάχυτου πόνου στους ώμους, τον αυχένα ακόμη και στην περιοχή των γλουτών, γοφών και μηρών. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν με την ανάπαυση, ώστε ο ασθενής να αισθάνεται έντονη δυσκαμψία ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.
Η διάγνωση της ρευματικής πολυμυαλγίας γίνεται κλινικά με τη διαπίστωση του χαρακτηριστικού πόνου και της δυσκαμψίας.
Οι ασθενείς ανταποκρίνονται θεαματικά στη χορήγηση κορτιζόνης συνήθως με λήψη από το στόμα και μάλιστα είναι τόσο ταχεία η ανακούφιση ώστε η ανταπόκριση στην κορτιζόνη να θεωρείται κριτήριο επιβεβαίωσης της διάγνωσης.

Ο κ.Λιβέρεζας μιλώντας για την τόσο ιδιαίτερη ασθένεια της ¨Πολλαπλής Σκλήρυνσης¨ ανέφερε πως:
Η πολλαπλή σκλήρυνση(MS), παλαιότερα γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια στην οποία τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη καταστρέφονται.
Η ασθένεια συνήθως ξεκινάει μεταξύ των ηλικιών 20 και 50 και έχει δύο φορές μεγαλύτερη εμφάνιση στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.
Η ονομασία πολλαπλή σκλήρυνση αναφέρεται στις ουλές (γνωστές ως πλάκες ή βλάβες) ειδικότερα στη λευκή ουσία του εγκεφάλου και στην σπονδυλική στήλη.
Ένα άτομο με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να εμφανίζει σχεδόν οποιοδήποτε νευρολογικό σύμπτωμα ή ένδειξη, με τα αυτόνομα, οπτικά, κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα να είναι τα πιο συνηθισμένα.
Η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας συνήθως βασίζεται στις ενδείξεις και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται, σε συνδυασμό με την βοήθεια ιατρικής απεικόνισης και εργαστηριακών δοκιμών.
Πολλοί υπότυποι, ή στάδια εξέλιξης, έχουν περιγραφεί. Οι υπότυποι καθορίζονται με βάση το ιστορικό της ασθένειας σε μια προσπάθεια να προβλεφθεί η μελλοντική της πορεία. Η Εθνική Ένωση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση περιγράφει τέσσερα κλινικά στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας:
1. υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα ΣΚΠ,
2. δευτεροπαθής προϊούσα,
3. πρωτοπαθής προϊούσα, και
4. προϊούσα υποτροπιάζουσα.
Η αναμενόμενη μελλοντική πορεία της νόσου εξαρτάται από την υποκατηγορία της νόσου, το φύλο, την ηλικία και τα αρχικά συμπτώματα του ατόμου, καθώς και από τον βαθμό αναπηρίας του ατόμου.
Παρόλο που δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση, πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης της ασθένειας έχουν αποδειχτεί βοηθητικές. Πρωταρχικοί στόχοι της θεραπείας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας ύστερα από επεισόδιο, η πρόληψη νέων επεισοδίων και η πρόληψη της αναπηρίας. Μία σειρά νέων θεραπειών και διαγνωστικών μεθόδων βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους ομιλητές μας, για την συμπαράστασή τους και για τις τόσο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, καθώς και στα μέλη και φίλους του Συλλόγου μας που στηρίζουν τις δράσεις μας.

Η επόμενη συνάντηση μας, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, ώρα 18:00 στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου Best Western Plaza, με την ιατρό Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο κα.Πιζήμολα Μαρία και την Κοινωνική Λειτουργό-Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας κα.Καρελλάκη Γιώτα.

Για να δείτε φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης μας πατήστε στο link.