ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 18.05.2016

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, ώρα 19:00, στο Νεστορίδειο Μέλαθρο Ρόδου (πλ. Γ. Χαρίτου, 100 Χουρμαδιές), θα ολοκληρωθεί από τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», ο κύκλος του Προγράμματος Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τα αυτοάνοσα νοσήματα και τις χρόνιες παθήσεις, που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο τελευταίος κύκλος με εισηγητές,
τον ιατρό Ειδικό Ρευματολόγο κ.Αναγνώστη Θοδωρή,
την ιατρό Ενδοκρινολόγο κα.Χριστοφοράκη-Αναστασιάδη Μαριέττα και
τη Νοσηλεύτρια-Προϊσταμένη της μονάδος Helionephro κα.Κούτρη Εύη,
θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και την συμπαράσταση του Δήμου Ρόδου.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο Ενημέρωσης-Ενδυνάμωσης με εισηγητές τον τον κ.Μοράρη Κ. Εμμανουήλ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με θέμα «Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα των αυτοάνοσων νοσημάτων»
και την κα.Καρελλάκη Γιώτα, Κοινωνική Λειτουργό-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με θέμα «Χρόνια νοσήματα: οικογενειακό ή ατομικό ζήτημα;».

Ο Διαιτολόγος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους τι είναι αυτοάνοσα νοσήματα, που οφείλονται, ποιες τροφές να αποφεύγονται και ποιες να προτιμώνται καθώς και για την σχέση που έχει η διατροφή με τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Όπως ανέφερε, θα πρέπει να αποφεύγονται οι απλοί υδατάνθρακες, όπως το αλεύρι και η ζάχαρη. Από την άλλη, δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά, τα εμπλουτισμένα ψωμιά και τα ζυμαρικά ολικής, προσφέρουν φυτικές ίνες με αποτέλεσμα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα Ω3 λιπαρά οξέα, λιπαρά ψάρια όπως σολομός, ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες καθώς και ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση, έχουν δηλαδή την ιδιότητα να μειώνουν τη παραγωγή ουσιών στον οργανισμό που προάγουν τις φλεγμονές. Από την άλλη θεωρείται ότι ενισχύουν τη σύνθεση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση, ιδιότητα που βοηθά στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η Κοινωνική Λειτουργός-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας σχετικά με τα χρόνια νοσήματα και τους τρόπους διαχείρισης τους ανέφερε, πως όταν εμφανίζεται κάποιο χρόνιο νόσημα, τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται σε ετοιμότητα για την ανάληψη νέων ρόλων και εγκατάλειψη παλιών πρακτικών με στόχο την διατήρηση της ομοιόστασης της, της λειτουργικότητας των μελών και του συνόλου της.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ανάγκη φροντίδας υπάρχει όχι μόνο για τον ασθενή αλλά έμφαση πρέπει να δίνεται και στην πνευματική, ψυχική και σωματική καταπόνηση όλων των μελών της οικογένειας.
Εξαιρετική βοήθεια στην διαχείριση των δυσκολιών που προκύπτουν από την εμφάνιση κάποιου χρόνιου νοσήματος, προσφέρει η ενίσχυση της ανοιχτής επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και η ουσιαστική συναισθηματική υποστήριξη όλων των μελών και παράλληλα η τήρηση των οικογενειακών παραδόσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ποιότητα της ψυχικής και σωματικής υγείας των ατόμων και την ευημερία των οικογενειών.