ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ "ΘΑΛΕΙΑ"

Συντακτική Ομάδα Θάλεια

Updated on:

Η συλλογική δουλειά απέφερε αποτελέσματα και αποδεικνύει ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επιτυχία ενός στόχου. Μετά από συνεχείς επαφές και πιέσεις το συντονιστικό όργανο των συλλόγων των ασθενών με ρευματοπάθειες κατάφερε να επαναφέρει μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.

Ιστορικά το θέμα έχει ως εξής:
Την Παρασκευή 05 και το Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2012, ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ» συμμετείχε στην 1η συνάντηση συλλόγων ατόμων με ρευματικές παθήσεις που διοργανώθηκε από την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. (Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα).
Ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. κ. Κασίμος Δημήτριος, η Πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ» κα Γεωργά Θάλεια, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης κα. Κουτσογάννη Κατερίνα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες κ. Ψωμάς Ηλίας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Ρευματοπάθεια κ. Ρεπάσος Γεράσιμος, δημιούργησαν ένα Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων Ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα και δρουν ομόφωνα, προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οποιαδήποτε αρχή αν χρειαστεί, με ενέργειες που σκοπό έχουν την ανάδειξη των προβλημάτων των ασθενών με ρευματικά νοσήματα και την χάραξη κοινών δράσεων.

Ένα σημαντικό επίτευγμα της μέχρι σήμερα κοινής τους πορείας, έπειτα από αλλεπάλληλη αλληλογραφία και προσωπική επαφή με τον αρμόδιο τέως αναπληρωτή Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Μάριο Σαλμά, είναι η συμμετοχή σε ποσοστό 10% για τα φάρμακα των νοσημάτων που ανακοινώθηκαν στο ΦΕΚ 1561/τ.Β./21-06-2013, δηλαδή ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αξονική σπονδυλαρθρίτιδα και διάχυτα νοσήματα του συνδετικού ιστού, όσον αφορά τα τροποποιητικά φάρμακα (μεθοτρεξάτη, λεφλουνομίδη, κυκλοσπορίνη, σουλφασαλαζίνη, υδροξυχλωροκίνη, αζαθειοπρίνη, D−πενικιλλαμίνη, κυκλοφωσφαμίδη).
Εξακολουθεί να ισχύει η μηδενική συμμετοχή για τους βιολογικούς παράγοντες και 25% συμμετοχή σε όλα τα άλλα φάρμακα όπως πχ οστεοπόρωση, γαστροπροστασία κλπ.

Το ανωτέρω έντονο πρόβλημα των ρευματοπαθών, με το κόστος των φαρμάκων να είναι αρκετά σημαντικό για τον ήδη βεβαρημένο οικονομικό προϋπολογισμό των ασθενών, είχε αναφέρει και η κα Γεωργά στην ανοικτή εκδήλωση με θέμα: ”Υποστήριξη των χρόνιων ρευματικών ασθενών: Αναγκαίες πρωτοβουλίες των θεσμικών φορέων”, που πραγματοποίησε ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ» σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρία για τη Μυοσκελετική Υγεία, στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συμποσίου στη Ρόδο.
Ο λόγος της κας Γεωργά ήταν βασισμένος  στις προσωπικές ανάγκες των ασθενών από τον γιατρό τους και στο θεσμικό κομμάτι που αφορούσε τα προβλήματα πρόσβασης των ρευματοπαθών στις υπηρεσίες υγείας του νησιού μας.

Τι σημαίνει ο όρος αυτοάνοσα νοσήματα…. θα αναρωτηθεί κάποιος…
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο από κύτταρα και χημικές ουσίες. Ο φυσιολογικός ρόλος του είναι να προστατεύει τον οργανισμό και να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και άλλους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα.
Όταν κάποιος πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό του σύστημα λανθασμένα επιτίθεται εναντίον του ίδιου του σώματος του, στοχεύοντας τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του.
Το αμυντικό σύστημα στα αυτοάνοσα άτομα δεν είναι δυσλειτουργικό, είναι υπερδραστήριο.
Αντιδρά σε οτιδήποτε, δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι δικό του και τι είναι ξένο. Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα χάνουν την κύρια ιδιότητα του αμυντικού συστήματος, την ανοσολογική ανοχή. Δηλαδή, ενώ το αμυντικό σύστημα πρέπει να ανέχεται τον εαυτό του στα αυτοάνοσα νοσήματα δεν τον ανέχεται και τον χτυπά.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
1. Τα Συστηματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, κάποια από τα οποία είναι: Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Αγγειίτιδες, σ.Sjögren (Επιθηλιίτιδα), Σκληρόδερμα, Μυοσίτιδες, Οστεοαρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, Ψωριασική Αρθρίτιδα, Νόσος Αδαμαντιάδη Behcet και πολλά άλλα.
2. Τα Οργανοειδικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, κάποια από τα οποία είναι: Σκλήρυνση κατά πλάκας, Σακχαρώδης διαβήτης, Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, Ελκώδης κολίτιδα, Νόσος του Crohn, Ψωρίαση και άλλα.

Για να δείτε τι έγραψε ο τύπος, κάντε κλικ εδώ: Link1