Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ 13.06.2010

Την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010, στις 19.00, στο Ξενοδοχείο ¨APOLLO BLUE PALACE¨, στο Φαληράκι, μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας και της Πόλεως Ρόδου, μελών, φίλων, γιατρών, χορηγών και δημοσιογράφων, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, η καθιερωμένη ιατροκοινωνική εκδήλωση του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων «ΘΑΛΕΙΑ», που είχε ως θέμα «Η θέση του ασθενή στη σύγχρονη ιατρική».
Εισηγητές του Ιατρικού μέρους της εκδήλωσης ήταν:
Ο Δρ.Κρεμαστινός Δημήτριος, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και
Ο Δρ.Πίτσης Αντώνιος, Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στην Κλινική «Άγιος Λουκάς» Θεσσαλονίκης, με
Συντονιστή τον κ.Μαντά Χρήστο, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.
Στον χαιρετισμό της η Προέδρος του Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ» κ.Θάλεια Γεωργά, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους. Ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους στήριξαν την εκδήλωση: τους ομιλητές Δρ.Κρεμαστινό Δημήτριο και Δρ.Πίτση Αντώνιο, τον συντονιστή κ.Μαντά Χρήστο, την διεύθυνση και το προσωπικό του ξενοδοχείου ¨Apollo Blue Palace¨ και ιδιαίτερα τους κυρίους Γεώργιο Γεωργά και Βασίλειο Μηναίδη, τον κ.Ηλία Αγαπητίδη ¨Φούρνοι Ρόδου¨, τον κ.Γεώργιο Σκουτέλη ανθοπωλείο ¨Narkissos¨ και τα Μέσα Έντυπου και Ηλεκτρονικού τύπου της Ρόδου. Η κ.Θάλεια Γεωργά έκλεισε τον λόγο της λέγοντας πως ¨Η δύναμη χαρίζεται μόνο στους ανθρώπους που σκύβουν για να την σηκώσουν! Αυτό που μετράει, είναι να αγαπάς και να τολμάς!!¨
Έπειτα τον λόγο πήρα οι ομιλητές, όπου αναφέρθησαν σε καρδιολογικά θέματα, παρουσιάζοντας και ΤΟΝ ΔΕΚΑΛΟΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από τέτοιου είδους προβλήματα:
1. Να τρεφόμαστε με βάση τη μεσογειακή δίαιτα.
2. Να περπατάμε 3 – 5 χιλιόμετρα κάθε μέρα.
3. Να έχουμε φυσιολογική πίεση.
4. Να έχουμε φυσιολογικό βάρος.
5. Να έχουμε φυσιολογικό σάκχαρο.
6. Να έχουμε φυσιολογική χοληστερίνη.
7. Να έχουμε φυσιολογική CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη).
8. Να έχουμε φυσιολογική ομοκυστεΐνη.
9. Να έχουμε φυσιολογικό ινωδογόνο και αιμοπετάλια.
10.Να μην καπνίζουμε και να μην είμαστε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών (ναρκωτικών).

Όσον αφορά τα αυτοάνοσα προβλήματα και την καρδιά, όπως επισήμαναν οι εισηγητές, η καρδιολογία είναι σε πολύ καλό δρόμο σε σχέση με τα αυτοάνοσα νοσήματα. Αν εξαιρέσουμε την Αγγυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα η οποία προκαλεί μεγάλες βλάβες στην καρδιά, οι άλλες παθήσεις, όπως ο Συστηματικός Ερυθυματώδης Λύκος, το Σκληρόδερμα και η Πολυαρθρίτιδα, προκαλούν βλάβες τις οποίες οι ασθενείς μπορούν να τις ¨φρενάρουν¨ με την θεραπεία που ακολουθούν για την αυτοάνοση νόσο τους. Δεν πρέπει η βλάβη της καρδιάς να είναι πιο προβεβλημένη από τη βλάβη του αυτοάνοσου νοσήματος, γιατί τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει πάντοτε η θεραπεία του αυτοανόσου. Εφόσον ο ασθενής με αυτοάνοσο νόσημα, δεν βρίσκεται σε θεραπεία με την χορήγηση μεγάλων δόσεων κορτιζόνης, αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερο φόβο για πιθανότητες καρδιακών επιπλοκών.
DSC01611@

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους ομιλητές και έπειτα αξίζει να σημειωθεί, πως σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης απονεμήθηκαν έπαινοι από τον Σύλλογο «ΘΑΛΕΙΑ», ως ένδειξη ευχαριστιών αναγνωρίζοντας την εθελοντική προσφορά τους για την πραγμάτωση των στόχων του Συλλόγου και έκλεισε για φέτος μια από  τις πλέον επιτυχημένες εκδηλώσεις.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Νεκτάριος Πόκιας εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ.Κύριλλο, ο Νομάρχης Δωδ/σου κ.Ιωάννης Μαχαιρίδης, η Αντινομάρχης και Πρόεδρος του Ν.Α.Ο.Δ. κ.Ανδριάννα Μπαφίτη, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος υπεύθυνος σε θέματα Υγείας Πρόνοιας – Ιατρός Καρδιολόγος κ.Δημήτριος Κρεμαστινός, η επίκουρη Νομάρχης – υπεύθυνη για θέματα εθελοντισμού κ.Δέσποινα Μουτάφη, ο Αντιδήμαρχος κ.Ιωάννης Γιαννακάκης εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ροδίων, ο Λγος κ.Κυριακούλης Δ. εκπρόσωπος του Διοικητού της 95 ΑΔΤΕ, ο Δήμαρχος Αρχαγγέλου κ.Αλέξης Παπουαράς, ο Δήμαρχος Αφάντου κ.Σάββας Διακοσταματίου,  ο Δήμαρχος Ιαλυσού κ.Στέργος Στάγκας, ο Διοικητής του Γ.Ν. Ρόδου κ.Κόκκινος Μιχάλης, η Προϊσταμένη 4ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ.Μάνια Μιχαηλίδου, η κ.Μαριρένα Γεωργά-Τηλιακού μέλος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου,                        ο ε.α. αντιστράτηγος κ.Κοσσιώρης Αθανάσιος και ο π. υπουργός κ.Κοσμάς Σφυρίου. Η Καθηγήτρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ.Κουρέτα – Κρεμαστινού Τζένη, ο ιατρός Παιδίατρος – ιδρυτικό μέλος του συλλόγου μας κ.Νούσιας Μιχάλης, ο ιατρός Παθολόγος κ.Σάββας Καραγιάννης, ο ιατρός Καρδιολόγος κ.Τσαμπίκος Γιακουμάκης, ο τ. Νομίατρος κ.Π.Διακογεωργίου, ο ιατρός Νεφρολόγος κ.Γεώργιος Κοσμαδάκης, ο ιατρός Ρευματολόγος κ.Ευάγγελος Μανδρακός, ο ιατρός Ουρολόγος κ.Αναστάσιος Πέτας, ο ιατρός Ορθοδοντικός  κ. Στυλιανός Πέττας, ο ιατρός ΩΡΛ/γος κ.Β.Ροδίτης, ο ιατρός Γαστρεντερολόγος κ.Νικόλαος Φρόνας και πλήθος μελών, φίλων και χορηγών του Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ».

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ και η ΑΦΙΣΑ μας σε μορφή pdf.
Για να δείτε τι έγραψε ο τύπος, κάντε κλικ εδώ: Link1 Link2 Link3