Ο Συλλογος

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ & ΛΥΚΟΥ «ΘΑΛΕΙΑ»

Αγαπητοί φίλοι,

Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002, από την κα Θάλεια Γεωργά, μια ομάδα νοσούντων από αυτοάνοσα νοσήματα και φίλους εθελοντές. Από την ημέρα ίδρυσης του έως και το 2008, φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Best Western Plaza από τον κ Γεώργιο Γεωργά, ιδρυτικό μέλος και επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου.

Τον Ιούλιο του 2008, ο Σύλλογος εγκαταστάθηκε στην δική του Στέγη.
Με την καθοριστική βοήθεια του Μιχάλη Νούσια παιδιάτρου, διατελέσαντα προέδρου της Β΄ΔΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου, ιδρυτικού μέλος και επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου μας και με απόφαση του κ Δημητρίου Αβραμόπουλου πρώην υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του κ Γεωργίου Κωνσταντόπουλου πρώην υφυπουργού, μας παραχωρήθηκε ένα μικρό εγκαταλελειμμένο οίκημα στον αύλειο χώρο του παλιού νοσοκομείου, η ανακατασκευή του οποίου έγινε με την βοήθεια και την συμπαράσταση ειδικών συνεργείων από φίλους εθελοντές.

Στις 17 Ιουλίου 2008, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και τα εγκαίνια του κτιρίου, παρουσία του ως άνω Υφυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σύλλογο μας ¨Δωδεκανησιακό Μοντέλο!!¨.

¨Βαπτίστηκε¨ «ΘΑΛΕΙΑ», προς τιμήν της ιδρύτριας, μετά από πρόταση γιατρών, φίλων του Συλλόγου, και του νομικού συμβούλου και ιδρυτικού μέλος του Συλλόγου κ Βασίλειου Υψηλάντη Δικηγόρου, Βουλευτή Δωδεκανήσου. Αισιόδοξο μήνυμα, αφού η λέξη «ΘΑΛΕΙΑ» κατά την αρχαιότητα δήλωνε την ευδαιμονία, την ακμή, την ευτυχία και την λαμπρότητα.

Ο Δημήτρης Πεζουβάνης, Ρόδιος καλλιτέχνης σχεδίασε (φιλοτέχνησε) το λογότυπο του Συλλόγου, από την μορφή της μούσας της κωμωδίας ΘΑΛΕΙΑ όπως αποτυπώνεται σε ψηφιδωτό της Κω και βρίσκετε στο μουσείο της Ρόδου. Στη μούσα, που κρατά μια χαμογελαστή μάσκα στα δεξιά της, προστέθηκε μια σκεπτόμενη μάσκα στα αριστερά της για να θυμίζει τις δύο πλευρές της ζωής… την θετική και την αρνητική.

Η απεικόνιση του ψηφιδωτού, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον φίλο Φραγκίσκο Βασιλείου, ο οποίος πρόσθεσε τις δάφνες, σαν έπαθλο σε αυτόν που συμμετέχει ενεργά στη ζωή από όποιο μετερίζι και αν αγωνίζεται, και τον κύκλο θέλοντας να συμβολίσει τον κύκλο της ζωής.

Συμπληρώνοντας έναν χρόνο ζωής, τον Σεπτέμβριο του 2003, πραγματοποιήθηκε το ¨ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ¨, μετά από πρόταση της Προέδρου και μιας ομάδας ειδικευμένων εθελοντών. Καθιερώθηκε γύρω από την ημέρα του Σταυρού, γιατί ο καθένας έχει μια ιστορία, ένα δρόμο και μια ελπίδα… Με συμμετοχή περιπατητών και την συμπαράσταση πλήθους χορηγών, με σκοπούς την σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από μια απλή και καθημερινή δραστηριότητα και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγείας και πρόληψης.

Ο Ζαχαρίου Dion, Δωδεκανήσιος διεθνούς φήμης ζωγράφος και γλύπτης, εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε, τα έργα του «Πέταγμα Ζωής» και «Φτερούγισμα Ψυχής», τα οποία στολίζουν όλα αυτά τα χρόνια τα φανελάκια και τα έντυπα της εκδήλωσης μας, από μια φράση της Προέδρου: «Αισθάνομαι ότι τα αυτοάνοσα είναι ένα σμήνος από πουλιά, το καθένα με το δικό του όνομα, που θέλουν να πετάξουν προς το φως, την αισιοδοξία, την ελπίδα, την αγάπη, διώχνοντας όλα τα ¨μη¨ που τα περιβάλλουν! Θα ήθελα να ήμουν ένα από αυτά και να φτερουγίσω ελεύθερη πάνω από την Ρόδο».

Το έτος 2013, παρουσιάσαμε την καινούργια μας σειρά από μπλουζάκια, σε περιορισμένο αριθμό, με σχέδιο του γνωστού Ρόδιου σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2003, η Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Αντιμετώπισης του Aids, απένειμε πιστοποιητικό ¨ΤΙΜΗΣ ΈΝΕΚΕΝ¨ στην Πρόεδρο του Συλλόγου για την παρακολούθηση του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Aids.

Στις 05 Δεκεμβρίου 2003«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ», ο Σύλλογος βραβεύτηκε από το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας και την ΕΡΤ, για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του, ως η καλύτερη εθελοντική, μη κυβερνητική οργάνωση του νομού Δωδεκανήσου.

Στις 08 Δεκεμβρίου 2009, η Επιτροπή Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, απένειμε έπαινο στον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», ανάμεσα σε άλλους φιλανθρωπικούς και εθελοντικούς φορείς της Ρόδου, εγγεγραμμένους στα νομαρχιακά μητρώα, γνωστούς για το εθελοντικό τους έργο.

Στις 21 Μαρτίου 2012, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Αδελφότης Αίματος», απένειμε στην Πρόεδρο του Συλλόγου «ΕΠΑΙΝΟ ΤΙΜΗΣ» για την συνδιοργάνωση του Περπατήματος Ζωής και Ελπίδας και για την συνέχιση του έργου του Συλλόγου.

Στις 27 Μαρτίου 2013, ο χωρικός Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού, απένειμε στην Πρόεδρο του Συλλόγου, πλακέτα «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ», για την εθελοντική προσφορά του Συλλόγου στην ενημέρωση του Ροδιακού κοινού σε ότι αφορά τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Στις 26 Ιανουαρίου 2014, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, απένειμε πλακέτα  «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» στον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ» και στην Πρόεδρο του κα Θάλεια Γεωργά, σε ένδειξη αναγνώρισης του ιατροκοινωνικού έργου και της προσφοράς του.

Την 01 Φεβρουαρίου 2014, ο Γ.Σ.ΔΙΑΓΟΡΑΣ, απένειμε στο Σύλλογο, πλακέτα «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ», για την κοινωνική του προσφορά.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2014, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τίμησε τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο «ΘΑΛΕΙΑ», σε ειδική εκδήλωση βράβευσης των χορηγών του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Στις 10 Μαΐου 2015, ο Σύλλογος Γυναικών Κρεμαστής, τίμησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ» για την ανεκτίμητη και ανιδιοτελή προσφορά της μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου, ανήμερα στην γιορτής της μητέρας.

Στις 07 Αυγούστου 2015 ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος «ΘΑΛΕΙΑ» τιμήθηκε από τον Δήμο Ρόδου, ως αναγνώριση της εθελοντικής του προσφοράς και της συμβολής του στην προώθηση του Εθελοντισμού και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Κοινωνία.
Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ» έχει κοινωφελή, φιλανθρωπικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Πιστοποιημένος από το 2005 από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με απόφαση ανανέωσης Γ.Π:Π(2)γ/οικ  30008 ΦΕΚ 1053/τ.Β./04-04-2012.

 Διοικείται από πενταμελές συμβούλιο και απαρτίζεται από μέλη πάσχοντες και μη, σεβόμενοι το ιατρικό απόρρητο του καθενός.

 Mε σκοπούς:

Tην ενημέρωση του κοινού και κάθε αρμόδιου οργάνου, για τη σημασία των αυτοάνοσων νοσημάτων, πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα, 30 ιατροκοινωνικές εκδηλώσεις, από ειδικούς επιστήμονες εθελοντές Έλληνες και Αμερικανούς, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, στους Δήμους Ρόδου, Αταβύρου (Δ.Δ.Έμπωνα), Αφάντου, Ιαλυσού, Λέρου, Μεγίστης (Καστελόριζο), Σύμης.

Από τον Μάιο του 2009 έως τον Σεπτέμβριο του 2011 εκδόθηκε τετραμηνιαίο, και τον Σεπτέμβριο του 2012 ετήσιο τετρασέλιδο έντυπο ¨ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ & ΛΥΚΟΥ «ΘΑΛΕΙΑ»¨, με άρθρα ιατρών, νέα & δράσεις του Συλλόγου, συνταγές και άλλα ¨μικρά μυστικά¨.

Tην ευαισθητοποίηση του κοινού, διοργανώθηκαν έως σήμερα, 41 κοινωνικές εκδηλώσεις, εκ των οποίων καθιερωμένες πλέον είναι:

  • Η κοπή της Βασιλόπιτας, όπου απονέμονται πλακέτες ¨ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ¨ σε συμπαραστάτες που βοηθούν στην εκπλήρωση των σκοπών και των στόχων,
  • Το ¨ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ¨,
  • Η ¨ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ¨, με την συμμετοχή εθελοντών καλλιτεχνών.Την Υποστήριξη, με ομάδες υποστήριξης από ειδικευμένους εθελοντές και με την οικονομική ενίσχυση πασχόντων από χρόνια νοσήματα και προβλήματα διαβίωσης, πάντοτε σε συνεργασία με κοινωνική λειτουργό.

Οι δράσεις δεν περιορίζονται μόνο στα ¨εσωτερικά πλαίσια¨ του Συλλόγου:

  • Κατόπιν πρόσκλησης και επιλογής της τέως Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, τον Μάιο του 2010 και για δύο χρόνια,
    η Αντιπρόεδρος κα Καριοφυλλάκη Σοφία και το μέλος του Συλλόγου κα Γιαννακάκη Αικατερίνη, είχαν διοριστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ¨Οίκου Ευγηρίας Δωδεκανήσου¨, ως μέλη πιστοποιημένης εθελοντικής οργάνωσης.
  • Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Θάλεια Γεωργά και η Γραμματέας κα Ελένη Αλεξανδρή, συμμετέχουν από τον Μάρτιο του 2011, στην Επιτροπή Διαβούλευσης που έχει συσταθεί από τον Δήμο Ρόδου.
  • Το Νοέμβριο του 2011, έπειτα από πρόσκληση του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου, προτάθηκαν δράσεις που συνάδουν με τους καταστατικούς στόχους του Συλλόγου, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης καθ΄όλη την διάρκεια του έτους 2012, με κοινό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους κατοίκους της συνοικίας των Αγίων Αποστόλων.
  • Τον Οκτώβριο του 2012, διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα ¨ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.¨ η 1η συνάντηση συλλόγων ατόμων με ρευματικές παθήσεις. Ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. κ Κασίμος Δημήτριος, η Πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ» κα Γεωργά Θάλεια, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης κα Κουτσογάννη Κατερίνα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες κ Ψωμάς Ηλίας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Ρευματοπάθεια (ΝΙA) Αθήνας κ Ρεπάσος Γεράσιμος, δημιούργησαν ένα Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων Ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων των ασθενών με ρευματικά νοσήματα και την χάραξη κοινών δράσεων.

Ο Σύλλογος είναι ανοικτός όχι μόνο σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και υγιή. Ξεκίνησε με μια φούχτα εθελοντές…. και παρόλα τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της καθημερινότητας, συνεχίζει με κέφι, αισιοδοξία, αγάπη και εθελοντισμό, διαψεύδοντας όσους υποστηρίζουν, πως δεν υπάρχουν Εθελοντές στην εποχή μας…..

«Το δύσκολο δεν είναι να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια, αλλά να κοιτάζουν και οι δύο στο βάθος του ορίζοντα, το ίδιο σημείο!»

Συνεχίζει το έργο του  με τις συνδρομές των μελών και τις τυχόν δωρεές. Η εγγραφή του μέλους είναι 5€ εφάπαξ και  η ετήσια  συνδρομή  10€.

Εάν κάποιος επιθυμεί να γίνει ενεργό μέλος στον Σύλλογο αρκεί να συμπληρώσει μια αίτηση με τα προσωπικά του στοιχεία την οποία θα βρει στην Στέγη μας, ή ηλεκτρονικά στο site του Συλλόγου μας thalia.gr. Μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 22410 31290, στο email: info@thalia.gr και στο Facebook «Δωδεκανησιακός Σύλλογος Θάλεια».                             

Οι αριθμοί των τραπεζικών λογαριασμών του Συλλόγου μας είναι:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: 461/296215-23
ALPHA BANK: 640.00.2002034370

Συμβάλλοντας, με την συμπαράσταση όλων, στην προσπάθεια ενίσχυσης παιδιών, εξασφαλίζοντας το καθημερινό τους κολατσιό στο σχολείο, κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όπως έχουμε καθιερώσει από το 2012.

Στο Σύλλογο συμπαραστέκονται ενεργά και στηρίζουν το έργο του, ηθικά ή υλικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εθελοντές γιατροί καθώς και πλήθος φίλων, χορηγών και Μέσων Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου.

Ένα οδοιπορικό για τα αυτοάνοσα νοσήματααποτελούν τα βιβλία της Προέδρου και ιδρύτριας του Συλλόγου κας Θάλειας Γεωργά, «Ο ¨φίλος¨ μου κι εγώ» (Εκδόσεις Λιβάνη 2002) και «Τζιτζικλού» (Εκδόσεις Λιβάνη 2012). Η κα Θάλεια Γεωργά, όπως συνηθίζει να λέει, είναι επαγγελματίας ασθενής, από το 1973, βρίσκεται ανάμεσα στην σφιχτή αγκαλιά σχεδόν όλων των αυτοάνοσων νοσημάτων και όχι μόνο…  με Συστηματικό Ερυθυματώδη Λύκο, στην πιο περίπλοκη μορφή του.

«Ελπίδα είναι να παραμένεις θετικός όταν υπάρχουν δυσκολίες,
να αναζητάς πιο πολλά όταν οι άλλοι σου λένε ότι έχεις αρκετά,
να ονειρεύεσαι το αύριο…..»

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», από τον Ιούνιο του 2002 έως σήμερα, μπορείτε να το δείτε σε μορφή PDF  ΔΡΑΣΕΙΣ 2002-2015.

Information about our association HISTORY ENGLISH.