ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Σ.Ε.Λ. 10.05.2024

Συντακτική Ομάδα Θάλεια

Updated on:

10 Μαΐου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου

51 χρόνια τώρα αναρωτιέμαι…

«Λύκος εδώ… Λύκος εκεί… Πού είναι ο Λύκος;;;»

Ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο άπειρες συγκινήσεις και εμπειρίες!

Η πορεία της ζωής, είναι δύσκολη μα συνάμα γοητευτική… Έτσι και η ασθένεια… Άλλοτε περνάει σαν αέρας και άλλοτε μας συγκλονίζει και μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε το σήμερα και τις στιγμές του. Η ασθένεια, οποιοδήποτε ταυτότητα κι αν έχει, μας διδάσκει πειθαρχεία, αγάπη και υπομονή…

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (Systemic Lupus ErythematodusSLE) -Σ.Ε.Λ. ή αλλιώς ¨λύκος¨ όπως κοινώς αποκαλείται, ανήκει στην οικογένεια των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων. Είναι μία χρόνια συστηματική φλεγμονώδης πάθηση που μπορεί να προσβάλει όχι μόνο τις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά το δέρμα, τους νεφρούς, το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει δε ευρύτατο κλινικό φάσμα, το οποίο σημαίνει ότι σε κάθε ασθενή εκδηλώνεται διαφορετικά, τόσο από πλευράς σοβαρότητας όσο και από πλευράς συμπτωμάτων. Χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Μοιάζει με κουστούμι που είναι ραμμένο ειδικά για τον κάθε ασθενή. Αλλάζει μορφές… Πότε μοιάζει με ένα μπουκέτο από διάφορες ασθένειες που προσπαθεί εντέχνως να μιμηθεί και πότε με τον μαέστρο μιας ορχήστρας που με μια του κίνηση ορίζει το όργανο που θα πρωταγωνιστήσει.

Η ονομασία “λύκος” δόθηκε πριν 300 χρόνια, για να περιγράψει τις δερματοπάθειες που είναι κόκκινες και μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο σαν το δάγκωμα του λύκου.
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ένα εξάνθημα στο πρόσωπο, που απλώνεται και στα δύο μάγουλα και μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 15-45 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά καθώς και μεγαλύτερους ενήλικες. Επηρεάζει πολύ συχνότερα τις γυναίκες από τους άντρες.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος αποτελεί διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ένα από τα 100 αυτοάνοσα νοσήματα. Ο ¨λύκος¨ είναι κάτι περισσότερο από μία ασθένεια, με σωματικά συμπτώματα όπως κόπωση και πόνος. Είναι μία ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από εκπαιδευτικής επιδίωξης και ανάπτυξη καριέρας, μέχρι τη διατήρηση οικογενειακών σχέσεων και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η ακριβής αιτιολογία του είναι άγνωστη. Δεν είναι κληρονομική, ούτε μεταδοτική νόσος! Σημείο κλειδί για την αντιμετώπισή του είναι η έγκαιρη διάγνωση και η έγκυρη θεραπεία από ιατρό ρευματολόγο. Γερμανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι χάρη στην κυτταρική ανοσοθερπαεία κατέστη εφικτή για πρώτη φορά η πλήρης ύφεση της νόσου.

Έχει αποδειχτεί ότι η καλή ψυχική διάθεση, βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα!
Ας αναζητήσουμε βαθιά μέσα μας την αγάπη για τον εαυτό μας και τον γύρω μας κόσμο. Ας ανοίξουμε την καρδιά μας, ας διώξουμε το φόβο και τη δυσπιστία.
Ας αγωνιστούμε να ανακαλύψουμε την κάθε στιγμή και τις μυρωδιές της, τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας!

Με σεβασμό στο σήμερα και στις στιγμές του!
Θάλεια Γεωργά πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων