26η ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 28.05.2011

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2011, στις 19.00, στο Ξενοδοχείο ¨SENTIDO APOLLO BLUE¨, στο Φαληράκι, σε μια φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, η 26η τελευταία ιατροκοινωνική εκδήλωση για αυτήν την χρονιά, του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων «ΘΑΛΕΙΑ», μεταξύ εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Πολιτείας, της Πόλεως Ρόδου, γιατρών, χορηγών, φίλων, μελών και δημοσιογράφων.
Συντονιστής της εκδήλωσης μας ήταν ο κ.Μαντάς Χρήστος, Ιατρός Γενικής Ιατρικής, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.
Εισηγητές στην εκδήλωσης ήταν:

         Ο κ.Παπίρης Σπυρίδωνας, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Β΄ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», με θέμα εισήγησης «Μύθοι και Πραγματικότητα στην Πνευμονολογία» και
Ο κ.Φαρμακίδης Γεώργιος, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Διευθυντής της ΣΤ’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου», με θέμα εισήγησης «Κάπνισμα και εγκυμοσύνη».

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Συλλόγου κα.Γεωργά Θάλεια, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους, ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους στήριξαν και στηρίζουν συνεχώς, συμπαραστάθηκαν και συμπαραστέκονται συνειδητά στο δύσκολο έργο του συλλόγου : τον συντονιστή κ.Μαντά Χρήστο και δι΄αυτού όλα τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, τους ομιλητές κ.Παπίρη Σπυρίδωνα και κ.Φαρμακίδη Γεώργιο, την διεύθυνση και το προσωπικό των ξενοδοχείων ¨Sentido – Apollo Blue¨ και ¨Apollo Beach¨ και ιδιαίτερα τους κυρίους Γεώργιο Γεωργά και Βασίλειο Μηναίδη, εκπρόσωπο της εταιρείας «Φούρνοι Ρόδου» κ. Αγαπητίδη Ηλία, τον εκπρόσωπο της εταιρείας «New Rest»  κ. Διακίδη Γεώργιο, τον εκπρόσωπο του ανθοπωλείο «Narkissos» κ. Σκουτέλη Γεώργιο, τον εκπρόσωπο του ¨Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία¨ κ. Κυριακούλη Κυριάκο, τους καθηγητές κα. Δελούδα Μαρσίνη και Αναστασιάδη Παναγιώτη καθώς και τα Μέσα Έντυπου και Ηλεκτρονικού τύπου της Ρόδου, τον Ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ¨ΘΑΡΡΙ¨, τον Δημοσιογράφο της Εφημερίδας ¨ΓΝΩΜΗ¨ κ. Μόσχο Πέτρο.
Η κα. Γεωργά, έκλεισε τον λόγο της λέγοντας:
¨Τελειώνοντας τον χαιρετισμό μου, επιτρέψτε μου να  εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο σήμερα, στο τώρα!! Σε όλους εσάς που συνειδητά μας συμπαραστέκεστε και μας στηρίζετε με αγάπη.¨
ΦΑΡΜΑΚΙΔΗΣ ΠΑΠΙΡΗΣ ΜΑΝΤΑΣ dvd
Έπειτα τον λόγο πήραν οι ομιλητές, όπου αναφέρθησαν, μεταξύ άλλων, στα σοβαρά προβλήματα που ¨γεννά¨ το κάπνισμα.

Μία γυναίκα η οποία καπνίζει ή εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα, κατά την διάρκεια της κύησης, κινδυνεύει να δηλητηριάσει το έμβρυο, αφού η νικοτίνη, το μονοξείδιο του άνθρακα και όσες τοξικές ουσίες περιέχονται στον καπνό περούν στον πλακούντα.
Το κάπνισμα και η έκθεση στον καπνό του περιβάλλοντος κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει:

  • Επιπλοκές στην κύηση
  • Αυτόματες αποβολές
  • Εξωμήτριο εγκυμοσύνη
  • Πρόωρο τοκετό
  • Ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου
  • Προβλήματα στην ανάπτυξη των πνευμόνων και του εγκεφάλου του εμβρύου
  • Χαμηλό βάρος του εμβρύου
  • Πρόωρη ρήξη μεμβρανών
  • Προβλήματα στον πλακούντα
  • Αλλαγές στο θυρεοειδή της εγκύου

Όμως, τα παιδιά των γυναικών που καπνίζουν δεν κινδυνεύουν μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης. Μεγαλώνοντας μπορεί να υπολείπονται στη σωματική ανάπτυξη, να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες συγκριτικά με τα παιδιά των μη καπνιστών, ενώ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να είναι παχύσαρκα ή και υπερτασικά. ¨Προστατεύοντας τα παιδιά, μπορούμε να ελπίζουμε για το μέλλον¨!  

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους ομιλητές, στους οποίους, όπως και στους χορηγούς, απονεμήθηκαν έπαινοι, ως ένδειξη ευχαριστιών αναγνωρίζοντας την εθελοντική προσφορά τους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Νεκτάριος Πόκιας, εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Κρεμαστινός Δημήτριος, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, η Βουλευτής Δωδεκανήσου κα.Μίκα Ιατρίδη, η Περιφερειακή Σύμβουλος, κα.Φάκκα – Βασιλαράκη Τζένη, αρμόδια σε θέματα Πολιτισμού, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κ Διακοσταματίου Σάββας, υπεύθυνος Πολιτισμού, η Αντιδήμαρχος Ρόδου Κρεμαστινού – Ροδίτη Λίτσα, υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρόδου κ. Αννάκης Κάλλιστος, υπεύθυνος για θέματα Πρόληψης εξαρτήσεων και Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου, ο κ.Υψηλάντης Βασίλειος, Πολιτευτής και Νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου,ο κ. Μηναΐδη Βασίλειος, Πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Ρόδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Δαλάκας Αδάμ, ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίων Νήσων κ. Πλάτσης Λάμπης, ο Διοικητής του  Γ.Ν. Ρόδου κ. Κόκκινος Μιχάλης και ο πρώην Διοικητής του  Γ.Ν. Ρόδου κ. Κοσσιώρης Αθανάσιος.

Η ΠΡΟΣΚΛΠΡΟΣΚΛΗΣΗin  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗout μας σε μορφή pdf.
Για να δείτε τι έγραψε ο τύπος, κάντε κλικ εδώ: Link