4ος Κύκλος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Σε μια φιλική ατμόσφαιρα, με αθρόα προσέλευση κόσμου και με άκρως ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες, πραγματοποιήθηκαν προ ημερών, δύο εκ των κύκλων των προγραμμάτων Ενημέρωσης & Υποστήριξης για τα αυτοάνοσα νοσήματα και τις χρόνιες παθήσεις, από τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας & Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ».

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 ώρα: 18.00 στο ξενοδοχείο BEST WESTERN PLAZA
ομιλία με θέμα ¨Αυτοάνοση θυρεοειδική νόσος: θυρεοειδίτιδα Hashimoto-Nόσος Graves¨, με ομιλητές τους ιατρούς-ενδοκρινολόγους κ.Παπαβεργή Σταύρο και κα.Χριστοφοράκη-Αναστασιάδη Μαριέττα.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας ο κος.Παπαβεργής ανέλυσε βασικές έννοιες του ενδοκρινικού συστήματος, καθώς και την σημασία των ενδοκρινών αδένων στη λειτουργία του οργανισμού μας.  Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, αυτοάνοσο νόσημα, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία με κίνδυνο την εκδήλωση υποθυρεοειδισμού, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μίας γυναίκας.
H θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα γι’ αυτό συνιστάται τακτικός έλεγχος του θυρεοειδή σε άτομα που πάσχουν από π.χ. Λεύκη, συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Σκληρόδερμα.

Στη συνέχεια η κα.Χριστοφοράκη στην ομιλία της ανέλυσε την αιτιοπαθογένεια της νόσου Graves, που οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό και μερικές φορές σε διαταραχές από τα μάτια όπως εξόφθαλμος. Αναφέρθηκε στις θεραπευτικές επιλογές (φάρμακα-ραδιενεργό ιώδιο-χειρουργική επέμβαση), αλλά και στη σημασία που έχει το stress τόσο στη εκδήλωση της όσο και στην πρόγνωσή της.

Στο τέλος τη ομιλίας έντονο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού που εξέφρασε απορίες αλλά και προσωπικές εμπειρίες.

14597702954341

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 ώρα: 18.00-20.00 στο ξενοδοχείο BEST WESTERN PLAZA το Εργαστήριο Γέλιου «Ευεξία Γέλιου» – Το Γέλιο ως Εργαλείο Εσωτερικής Μεταμόρφωσης, με τον κ.Ηλία Κουμπούνη, Εμψυχωτή-Εκπαιδευτή Ευεξίας Γέλιου, ιδρυτή της πρώτης Σχολής Γέλιου στην Ελλάδα (www.ela.edu.gr), ομιλητή του ΤEDX.

Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση του κου.Κουμπούνη, έκαναν διαδραστικές ασκήσεις γέλιου, ακολούθησαν κινήσεις και συμπεριφορές που στόχευαν να οδηγήσουν στην χαρά, την ευεξία και την θετική αλληλεπίδραση μέσα στην ομάδα.

Το γέλιο προσεγγίζεται ως συνδετικός κρίκος και εργαλείο για την δημιουργία μιας θετικής στάσης ζωής,  την καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων και την βελτίωση κάθε οπτικής της ζωής των ανθρώπων.

Το βιωματικό εργαστήρι ολοκληρώθηκε με ασκήσεις χαλάρωσης και ενδοσκόπησης ενώ κλείνοντας την συνάντηση ο κος.Κουμπούνης εξήγησε στους συμμετέχοντες/ουσες την βιολογική και ψυχολογική σημασία του γέλιου και την συμβολή του στην διατήρηση της καλής υγείας και της βέλτιστης ποιότητας ζωής.

Ο επόμενος κύκλος είναι προγραμματισμένος για την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο Best Western Plaza, με εισηγήσεις από την κα.Καρελλάκη Γιώτα Κοινωνική Λειτουργό-Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και τον κ.Μοράρη Μανώλη Διατροφολόγο.

14597703910501