Εθνικο Συμβουλιο για τις Ρευματικες Παθησεις

Πέρα από τις δράσεις που διοργανώνονται σε τοπικό επίπεδο, ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας & Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», αποτελεί μέλος του «Εθνικού Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις», του οποίου σκοπός είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις».
Κεντρικός στόχος της μελέτης και σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, είναι η αφύπνιση της πολιτείας και της κοινωνίας για την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη και ορθή θερα­πευτική αντιμετώπιση των ασθενών με ρευματικές παθήσεις, ώστε να μειωθεί η κοινωνική, οικονομική, ασφαλιστική, οικογενειακή και προσωπική επιβάρυνση που προκαλούν οι ασθένειες αυτές.
Στα πλαίσια της υλοποίησης του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης» οι φορείς του Εθνικού Συμβουλίου και η ΕΡΕ -ΕΠΕΡΕ, έχουν ξεκινήσει πανελλήνια ενημερωτική εκστρατεία στο κοινό για τις ρευματικές παθήσεις και το ρόλο του ρευματολόγου.
Οι βασικοί στόχοι της εκστρατείας είναι:
  • Η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τα ρευμα­τικά νοσήματα και την παραπομπή στο ρευματολόγο
  • Η ενημέρωση και εκπαίδευση για τη θεραπεία και τις φαρμακευ­τικές δυνατότητες
  • Η ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τη βελτίωση της ποιότη­τας ζωής των ασθενών και την υποστήριξη των οικείων τους, ιδιαί­τερα σε θέματα της καθημερινότητας όπως η άσκηση, η χρήση βο­ηθημάτων, η διατροφή, η ψυχολογική ενθάρρυνση, η συμμετοχή σε οικογενειακές-κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ.
Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, με αφορμή την πανελλήνια ενημερωτική εκστρατεία για τις ρευματικές παθήσεις πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης κοινού με θέμα «ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΕΓΚΑΙΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Σύλλογός μας, συμμετείχε στην ανοιχτή εκδήλωση:
Με περίπτερο που ήταν στημένο στο foyer της αίθουσας Ν. Σκαλκώτας κατά την ώρα προσέλευσης του κοινού, με τίτλο θεματικής ενότητας «Ας γνωρίζουμε… ας αποδεχθούμε… ας προχωρήσουμε  χαμογελώντας!!».
Κατά το χρόνο προσέλευσης του κοινού, σε οθόνη που θα βρίσκονταν έξω από τις εισόδους της αίθουσας, αναπαράγονταν βίντεο με αποσπάσματα ομιλιών από δύο ιατροκοινωνικές  εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.
Η πρώτη με τίτλο «Ο ανθρώπινος πόνος» (11 Μαρτίου 2009), με αποσπάσματα από την ομιλία του κ.Χάρη Ναχνά, Φυσικοθεραπευτή/Χειροπρα-κτικού και η δεύτερη με τίτλο «Αυτοάνοσα Νοσήματα-Ο Αόρατος Πόλεμος» (26 Μαΐου 2012), με απόσπασμα από την ομιλία του κ.Τίμου Μικρόπουλου, Νευρολόγου-Νευροφυσιολόγου.
Ακόμη, προβλήθηκε βίντεο με τίτλο ¨Ο φίλος μου και εγώ¨, το οποίο απεικονίζει την τιτάνια προσπάθεια σθένους που χρειάζεται από έναν ἀ-σθενή με χρόνιες παθήσεις, να δεχθεί και να αποδεχθεί τον δρόμο του χθες, του σήμερα και του αύριο, να συμβιώσει και να προχωρήσει θετικά και χαμογελαστά.
Τέλος, στο μέρος των εισηγήσεων για τις ρευματικές παθήσεις, η κα.Θάλεια Γεωργά, ως Πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ» και χρόνια ασθενής, έλαβε μέρος με εισήγηση με θέμα ¨Οι επιπτώσεις των χρόνιων νοσημάτων στην καθημερινότητα των ατόμων με Ρευματικές Παθήσεις¨.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.
 
Την  Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στη Συνεδριακή αίθουσα της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ το Forum των Stakeholders,
με θέμα: «ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ»
Στο Forum συμμετείχαν:
  • Μέλη της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ (ιατροί)
  • Μέλη των Ενώσεων Ασθενών
  • Θεσμικοί Παράγοντες
  • Εκπρόσωποι Φαρμακευτικών Εταιρειών
Ως εκπρόσωποι μας, συμμετείχαν η κα.Δημητρά Ασημίνα μέλος του Δ.Σ. και η κα.Ρηγοπούλου Γεωργία κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη γραμματειακής υποστήριξης του Συλλόγου .
 Η συμμετοχή τους προσδιορίστηκε ως εξής:
  1. Λαμβάνοντας μέρος, η καθεμία σε μία από τις τέσσερεις παράλληλες μικτές ομάδες συζήτησης του πρωινού workshop με θέμα: «Προβλήματα στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων στην Ελλάδα – η οπτική των εμπλεκομένων μερών» με θέματα συζήτησης:
  • Πρόσβαση στα φάρμακα
  • Δικαιώματα ασθενών
  • Φροντίδα ασθενών
  • Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση
  1. Συμμετέχοντας σε δύο από τις επτά παράλληλες μικτές ομάδες συζήτησης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, η κα.Δημητρά στον 2ο άξονα: Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση και η κα.Ρηγοπούλου στον 6ο άξονα: Εκπαίδευση.
Επίσης, η κα.Ρηγοπούλου ήταν μέλος του προεδρείου για το πρώτο στρογγυλό τραπέζι, με θέμα: «Οι Ρευματικές Παθήσεις και η διαφορετική οπτική αντιμετώπισής τους».